Menu

Onderhoud dwarsfluit


Onderhoud dwarsfluit

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.

Inhoud

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!


In elkaar zetten

Stap 1. Haal eerst het middenstuk uit de koffer: zet een vinger tegen de rand van het kleploze uiteinde, til het een stukje omhoog, houd de andere kant met je andere hand tegen en pak het dan aan het kleploze uiteinde vast. Pak het kopstuk op dezelfde manier aan de rand uit de koffer. Houd het kopstuk in je linker- en het middenstuk in je rechterhand. Schuif het kopstuk met een lichte draaibeweging in het middenstuk. Zorg dat het mondgat en de kleppen van het middenstuk op een rechte lijn liggen.

Stap 2. Til de voet uit de koffer, weer op dezelfde manier. Houd kop- en middenstuk in je linker- en het voetstuk in je rechterhand. Schuif het voetstuk met een lichte draaibeweging in het middenstuk en zorg dat mondgat, de kleppen van het middenstuk en de lange kleppenas op het voetstuk op één lijn liggen.


Stap 3. Leg je hand helemaal rond de mechaniek tijdens het aanbrengen van het voetstuk. Als je namelijk probeert de voetmechaniek niet aan te raken, is de kans groot dat je wegglipt en een klep verbuigt.


Stap 4. Leg de top van je rechterduim tegen de onderkant van de fluit, tussen je wijs- en middelvinger. Buig je vingers en laat ze op de kleppen rusten. Leg je pink op de Es-klep.


Stap 5. Leg de fluit met de lipplaat losjes tegen je onderlip en wel zo dat het midden van de opening ook voor het midden van je lippen ligt. Draai het kopstuk nu naar voren totdat ongeveer 1/4 van het mondgat door je onderlip wordt bedekt. Iets meer naar binnen of naar buiten draaien van de kop heeft invloed op de klank en het volume als je je handen in dezelfde positie houdt.


Uit elkaar halen

 Stap 1. Maak het kopstuk en het middenstuk met lichte draaibewegingen van elkaar los net zoals je ze erop zette.

Stap 2. Maak het voetstuk en het middenstuk met lichte draaibewegingen van elkaar los. Leg je hand ook in dit geval helemaal rond de voetmechaniek.


Onderhoud

1. Schud het vocht uit de fluitstukken. Leg de verschillende fluitstukken op een vlak oppervlak.

2. Gebruik een wisserpen met een katoenen doek er omheen gewikkeld (bijvoorbeeld een zakdoek) om het condensvocht binnenin te verwijderen. Steek een punt van de doek door het oog van de wisser en draai hem om de wisser heen.


3. Trek de wisser door de verschillende fluitstukken. Let er bij het kopstuk op dat je de stemkurk niet van zijn plaats duwt. Voor middenstuk en voet zijn er ook doortrekwissers: een katoenen, zemen of zijden lapje met een touwtje en een gewichtje. Een padsaver (een soort lange pluizige pluim) die je in het instrument steekt om het vocht van de polsters op te nemen, heeft als nadeel dat haartjes kunnen loslaten die voor lekkage kunnen zorgen, dus die kun je beter niet gebruiken. Bovendien hebben ze vaak een metalen kern die de boring kan beschadigen.


4. Maak de buitenkant van de fluit regelmatig schoon met een zachte, niet pluizende doek.


5. Met de wisserpen kun je ook controleren of de stemkurk nog op de goede plaats zit: steek de wisserpen voorzichtig in de kop tot je de stemkurk raakt. De inkeping aan het uiteinde van de wisserpen zie je nu precies in het midden van het mondgat staan. Zo niet dan kan je de kroon iets losdraaien en de kroon iets naar binnen duwen of omhoog trekken en dan weer vastdraaien. Als de stemkurk verschoven is kun je niet alle tonen zuiver spelen.


6. De kop kan je af en toe van binnen schoonmaken met een speciale kopwisser of zachte tandenborstel met een beetje afwasmiddel. Je kunt de kop afspoelen onder een lauwwarme kraan, maar haal dan wel eerst de stemkurk eruit.


7. Plakkerige polsters kun je meestal zelf eenvoudig verhelpen. Steek een sigarettenvloeitje (rijstvloeitje) tussen polster en toongat en tik de klep voorzichtig met je vingertop een paar keer dicht. Geen druk uitoefenen. Als dit geen resultaat heeft kun je het proberen met een vloeitje met een paar druppels aanstekerbenzine of reinigingsalcohol. Gebruik geen talkpoeder, krijt of papieren zakdoekjes. Voorkom plakkende polsters door geen zoete spullen te drinken of te eten tussen het spelen door.


8. Door de schroeven af en toe te oliën zorg je ervoor dat de mechaniek lekker soepel blijft lopen (alleen met speciale kleppenolie en dan zo weinig mogelijk gebruiken). Het best dompel je een naald of speld in het olieflesje en breng je een druppeltje olie (die aan de naald blijven hangen) op de bewegende onderdelen van de mechaniek aan.


Voorzichtig!

1. Let er tijdens het in elkaar zetten en uit elkaar halen van de fluit op dat je de kleppen niet verbuigt. Leg je hand altijd over de volledige mechaniek.


2. Houd het kopstuk nooit bij de lipplaat vast.


3. Stel het instrument nooit bloot aan extreme hitte, koude of vochtigheid.


4. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de buitenkant. Restjes kunnen in de scharniertjes, tussen de assen of op de polsters terecht komen. Bovendien zijn deze middelen te agressief. Een verzilverde of zilveren fluit kan je af en toe poetsen met een zilverpoetsdoek.


5. Wrijf nooit met een schurend middel over de polsters, omdat dit de levensduur ervan verkort.


6. Leg de fluit op een veilige plaats op om er zeker van te zijn dat hij niet beschadigd wordt. Leg hem nooit op een lessenaar, een stoel of op andere plaatsen waar hij gemakkelijk kan vallen. Leg de fluit nooit op de mechaniek. Zet de fluit in een pauze op een fluitstandaard. Berg het instrument na het spelen in zijn koffer op. De polsters moeten kunnen drogen, dus laat je koffer nog een tijdje op een kier open staan.


7. Laat het instrument uitsluitend door een gekwalificeerde instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Het is gewenst om eens per jaar of per 2 jaar de fluit een kleine beurt te laten geven en eens in de 5 tot 10 jaar een grote beurt (revisie).


 

Terug naar boven

Nieuws

Nieuwsflits

Op 26 december 2019 organiseren wij voor de 42e keer het traditionele kerstconcert in de Maaspoort te Venlo.
Dit jaar verlenen het Venloos Mannenkoor de Meulezengers hun medewerking en Mezzosopraan Kikki Vanhautem.

Meer informatie over dit kerstconcert en hoe u kaarten kunt bestellen, kunt u hier vinden.

________________________________________________________________________________________________

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen zoekt nieuwe dirigent

De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia in het Noord-Limburgse Tegelen behoort tot de oudste Limburgse amateur-muziekgezelschappen en heeft in de afgelopen 166 jaar meer dan eens hoge ogen gegooid. Onze vereniging telt momenteel 38 spelende leden, waarvoor naast samen musiceren ook sociale binding een belangrijke kernwaarde is. In verband met pensionering van onze huidige dirigent zijn we per 1 maart 2020 op zoek naar opnieuw:

een inspirerende freelance dirigent (m/v)

Naast gezellig samen musiceren streven we er ook naar om de gespeelde werken zorgvuldig uit te voeren en samen een sfeervolle uitvoering te verzorgen. We willen onderscheidend zijn en uitvoeringen verzorgen die indruk achter laten. Dit is voor onze leden van grote betekenis, daarom willen we dit met onze nieuwe muzikale inspirator verder uitbouwen. We verwachten dat hij/zij ons weet te enthousiasmeren, inspireren en uit te dagen.

In de afgelopen periode hebben we uit een uitgebreid repertoire geput, waarbij naast eigentijdse muziek met name uitdagende klassieke werken zijn uitgevoerd. Samen met onze nieuwe dirigent willen we hieraan een vervolg geven, maar ook nieuwe wegen inslaan.

Van de nieuwe dirigent verwachten we dat hij/zij:

 • In het bezit is van een HaFaBra directie-diploma.

 • Gevoel heeft voor de sociale binding en richtinggevend is in het gezamenlijk musiceren.

 • Een uitgebreide en gevarieerde repertoirekennis heeft die aansluit bij onze ambitie.

 • Op actieve wijze invulling geeft aan het eigentijdse imago van onze vereniging, waarbij ledenwerving een belangrijk aandachtspunt is.

 • Open staat voor samenwerkingsverbanden met andere verenigingen.

  De repetities worden momenteel gehouden op de woensdagavond van 19.30u tot 21.30u in ‘t Zaelke op de Arie¨nsstraat in Tegelen. Voor meer informatie over de lange historie van het orkest verwijzen we naar de website www.harmonie-tegelen.nl.

  Sollicitatiebrieven, voorzien van een heldere toelichting en CV, kunnen uiterlijk 6 december 2019 per e-mail worden gestuurd naar bestuurslid Petra Kuntzelaers, p.kuntzelaers63@gmail.com

  Op zaterdag 14 december vinden de gesprekken met de sollicitatiecommissie plaats. Vervolgens worden drie kandidaten geselecteerd. Proefdirecties vinden plaats op 29 januari, 5 februari en 12 februari 2020. Aan de hand van deze proefdirecties wordt een definitieve keuze gemaakt. De nieuwe dirigent leidt vanaf woensdag 4 maart 2020 de repetities van onze vereniging.


Buienradar

Terug naar boven