Menu

U bevindt zich hier: onderhoud_instrumenten > Onderhoud hobo

Onderhoud hobo


Onderhoud hobo

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.


Inhoud

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!

5. MaterialenlijstIn elkaar zetten

Stap 1. Week het riet in een klein bakje met water. Als de kurk van de tap uitgedroogd is, wrijf het dan in met een beetje kurkvet of (zuurvrije) vaseline.


Stap 2. Houd het kopstuk in je linker- en het middenstuk in je rechterhand. Druk met je vingers de ronde kleppen boven de toongaten in. Pak het middenstuk met je rechterhand. Druk ook de ronde kleppen op dit deel in. Schuif nu de beide delen met een lichte draaibeweging in elkaar. De verbindingsmechanieken moeten precies op elkaar aansluiten, waarbij die van het bovenstuk boven die van het middenstuk moet liggen.


Stap 3. Houd het instrument in je linkerhand en pak met je rechterhand de beker. Druk de bekerklep in, zodat het verbindingsmechaniek van de beker omhoog komt. Draai de beker voorzichtig op de tapkurk. Beide verbindingsmechanieken moeten precies op elkaar aansluiten, waarbij die van het middenstuk onder die van de beker moeten liggen.


Stap 4. Neem het riet tussen je lippen. Je tanden mogen het riet niet raken. Vorm de embouchure en blaas het water er met een krachtige stoot uit. Als het goed is, klinkt daarbij een soort vogelschreeuw ("kraaien"). Schuif de stift voorzichtig helemaal in het bovenstuk.


Stap 5. Leg je rechterduim onder de duimsteun en je linkerduim net iets onder de octaafklep. Buig je vingers lichtjes en houd het instrument recht vooruit iets schuin naar beneden.


 Uit elkaar halen

Stap 1. Verwijder het riet voorzichtig en blaas er lucht doorheen - spoel het rietje af met schoon water en droog het af aan een katoenen doek of haal het tussen je duim en wijsvinger door, altijd richting tip. Stop het daarna terug in het rietendoosje.


Stap 2. Haal het instrument uit elkaar zoals je het in elkaar gezet hebt, maar dan in omgekeerde volgorde.


Stap 3. Leg elk onderdeel terug in de daarvoor bestemde uitsparing in de koffer.


Onderhoud

1. Maak, na het spelen, alle onderdelen van de hobo van binnen schoon om het condensvocht te verwijderen. Neem een doortrekwisser (katoenen, zeemleren of zijden doek met een touwtje en een gewichtje) en trek hem verschillende keren langzaam door elk onderdeel. Het gewicht dat aan het doekje zit, laat je in de buis vallen om het doekje er vervolgens door te trekken. Houd er rekening mee dat de opening van het bovenstuk te nauw is om het doekje er doorheen te trekken; trek het in dit geval dus terug. Als je het vocht niet verwijdert, zou het hout na verloop van tijd kunnen barsten.


2. Wrijf alle delen voorzichtig met een zachte doek schoon (bijvoorbeeld een flanellen doek, dat pluist niet en neemt vocht op). Ga voorzichtig te werk om de kleppen niet te bekrassen of te beschadigen.


3. Wanneer er onder het spelen water in een van de kleppen komt, kan dit verwijderd worden door middel van een vloeitje. Als je dit niet doet kunnen sommige tonen niet goed, of helemaal niet klinken.


4. Plakkerige polsters kun je meestal zelf eenvoudig verhelpen. Steek een sigarettenvloeitje (rijstvloeitje) tussen polster en toongat en tik de klep voorzichtig met je vingertop een paar keer dicht. Geen druk uitoefenen. Als dit geen resultaat heeft kun je het proberen met een vloeitje met een paar druppels aanstekerbenzine of reinigingsalcohol. Gebruik geen talkpoeder, krijt of papieren zakdoekjes. Voorkom plakkende polsters door geen zoete spullen te drinken of te eten tussen het spelen door.


5. Door de schroeven af en toe te oliën zorg je ervoor dat de mechaniek lekker soepel blijft lopen (alleen met speciale olie en dan zo weinig mogelijk gebruiken). Het best dompel je een naald of speld in het olieflesje en breng je een druppeltje olie (die aan de naald blijven hangen) op de bewegende onderdelen van de mechaniek aan.


Voorzichtig!

1. Hobo's hebben een ingewikkelde applicatuur. Anders dan bij andere instrumenten staan de meeste kleppen met elkaar in verbinding. Een klep kan in verbinding staan met wel vier andere kleppen, alle kleppen moeten dan precies met elkaar in evenwicht zijn. Als dit evenwicht verstoord wordt speelt de hobo niet meer lekker.

Dit evenwicht kan verstoord worden door kleine veranderingen zoals een stelkurkje dat iets ingeklonken is, een schroef die een fractie losser of vaster gezet wordt, een tikje tegen een as die daardoor verbuigt, een polster die een klein beetje scheef is gaan staan...

Aanvankelijk merk je misschien niet veel van de lekkages doordat je harder gaat knijpen met je vingers. Maar een lekkage gaat al direct ten koste van de resonantie van een instrument.


2. Druk dus tijdens de assemblage of het uit elkaar halen nooit op de kleppen om te voorkomen dat de kleppenmechaniek wordt beschadigd.


3. Stel het instrument nooit bloot aan extreme hitte, koude of vochtigheid om de houten body tegen scheuren te beschermen.


4. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de mechaniek. Restjes kunnen in de scharniertjes, tussen de assen of op de polsters terecht komen. Bovendien zijn deze middelen te agressief. Een verzilverde mechaniek kan je af en toe poetsen met een zilverpoetsdoek.


5. Wrijf nooit met een schurend middel over de polsters, omdat dit de levensduur ervan verkort.


6. Leg de hobo op een veilige plaats om er zeker van te zijn dat hij niet beschadigd wordt. Leg hem nooit op een lessenaar, een stoel of op andere plaatsen waar hij gemakkelijk kan vallen. Zet hem in een pauze op een hobostandaard en berg het instrument na het spelen in zijn koffer of hoes (gigbag) op. De polsters moeten kunnen drogen, dus laat je koffer nog een tijdje op een kier open staan.


7. Laat het instrument uitsluitend door een gekwalificeerde instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Probeer nooit het instrument zelf af te stellen. Zelf aan de schroeven draaien (al is het maar een beetje) kan grote gevolgen hebben voor de speelkwaliteit van je hobo. Daarom is het belangrijk om je instrument jaarlijks af te laten stellen en eens in de drie à vier jaar het instrument een grotere onderhoudsbeurt (revisie) te geven.


Materialenlijst


olie (niet te dun; mag niet lopen)

vet (zuurvrij voor kurk en bladveren)

flanellen doek om vingerafdrukken weg te poetsen

zachte doek om het mondstuk en de hals droog te maken en het vocht achter de kleppen op te vangen

vloeitjes om plakkende kleppen te behandelen

wisser om het instrument van binnen te drogen

toongatstaafjes (of wattenstaafjes) om de toongaten schoon te maken

klein borsteltje of kwastje om stof en vuil in hoekjes en kiertjes van het mechaniek weg te halen

setje kleine schroevendraaiers
Terug naar boven

Nieuws

NieuwsflitsBuienradar

Terug naar boven