Menu

Onderhoud lage koperinstrumenten


Onderhoud lage koperinstrumenten

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.


Inhoud

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!

5. Tweemaandelijks onderhoud


In elkaar zetten

Stap 1. Haal het instrument voorzichtig uit de koffer. Leg het instrument op je schoot, met de mondstukhouder naar je toe.


Stap 2. Draai het mondstuk voorzichtig met een kwartdraai rechtsom in de houder.


Stap 3. Doe je rechterduim in de duimring. Laat je vingertoppen boven op de ventielen rusten zonder je pols te buigen. Houd je vingers licht gebogen.


Stap 4. Pak met je linkerhand de hoofdbuis, schuin tegenover de beker. Breng het instrument naar je mond.


Stap 5. Zorg dat je gemakkelijk bij het mondstuk kunt. Zit als je speelt altijd met een rechte rug, schouders naar achteren en ontspannen, je voeten plat op de grond. Je krijgt een toon door in het mondstuk te 'buzzen': door het midden van je lippen er snel tegenaan te laten trillen. (Breng je lippen tegen elkaar alsof je de 'm' wil zeggen en breng ze aan het trillen met een forse luchtstroom).


Hoorn:

Stap 1. Houd de hoorn in je linkerhand en zet hem met de beker op je rechterdij. Laat de beker naar achteren wijzen, met een kleine afwijking naar rechts.


Stap 2. Draai het mondstuk met je rechterhand voorzichtig in de mondstukhouder.


Stap 3. Steek je linkerduim in de duimring en laat je vingertoppen op de ventielen rusten. Steek je pink in de pinkring.


Stap 4. Maak je rechterhand een beetje hol met de vingers tegen elkaar. Leg je duim tegen je wijsvinger. Steek je hand in de beker. De rug van je vingers moet het achterste van de beker raken.


Stap 5. Zie boven.


Uit elkaar halen

  Stap 1. Verwijder speeksel en condensvocht uit het instrument door de waterklep te openen en tegelijk in het instrument te blazen. Een hoorn houd je ondersteboven als hij geen waterklep heeft. Je kunt ook nog de 'stembuis' verwijderen en zo het water weg laten lopen.

 Stap 2. Verwijder het mondstuk en maak het met een zachte doek schoon.


 Stap 3. Veeg het instrument (op de plaatsen waar je het vasthoudt) af met een zachte doek om de buitenkant c.q. het vernis te beschermen. Voor verzilverde instrumenten kun je een zilverpoetsdoek gebruiken.


 Stap 4. Leg het instrument weer voorzichtig terug in de koffer en sluit deze.


Onderhoud

1. Spoel je mondstuk eenmaal in de week uit met warm leidingwater en droog het daarna grondig.


2. Ventielen hebben af en toe een drupje olie nodig. Houd, tijdens het smeren van de ventielen, de volgende dingen in de gaten. Om elke verwarring van de ventielen meteen de kop in te drukken smeer je ze het beste altijd één voor één. Schroef de bovenste ventielkap voorzichtig los en haal het betreffende ventiel uit de behuizing. Let erop telkens maar een paar druppels op het ventieloppervlak te laten lopen. Steek het ventiel na het smeren weer voorzichtig in de behuizing. Draai het zo lang met de klok mee tot je het hoort "vastklikken". Het ventiel bevindt zich nu weer op de juiste plaats. Druk het ventiel tijdens het vastdraaien van de ventielkap naar beneden om de olie gelijkmatig in de behuizing te verdelen.


3. Bij draaiventielen moet je het volgende in de gaten houden: Houd het betreffende ventiel ingedrukt, terwijl je er de stempomp uittrekt. Laat een paar druppels ventielolie door de opening in de behuizing lopen. Druk het ventiel verschillende keren in om de olie gelijkmatig te verdelen.


4. Als een ventiel na het smeren niet naar behoren loopt, moet je zowel het ventiel als de ventielbehuizing op stof en ander vuil controleren.


5. Voor het onderhoud van de verschillende pompen heb je pompvet nodig. Houd het volgende goed in de gaten. Houd het betreffende ventiel ingedrukt, terwijl je er de stempomp uittrekt. Maak de stempomp met een zachte reinigingsdoek schoon. Smeer nu een beetje vet op de stempomp en verdeel het gelijkmatig. Schuif de stempomp weer in de daarvoor bestemde opening. Door hem herhaaldelijk in te drukken en weer uit te trekken verdeel je het vet gelijkmatig.


Voorzichtig!

1. Schuif het mondstuk altijd zonder geweld of druk in de betreffende pijp, omdat het anders misschien klem komt te zitten.


2. Elk ventiel en elke ventielbehuizing is genummerd. Een ventiel past alleen in de behuizing van het overeenkomstige nummer.


3. Draai de ventielen, tijdens het insteken in de behuizing, zo lang met de klok mee tot je ze hoort "vastklikken". Het ventiel bevindt zich nu weer op de juiste plaats.


4. Leg het instrument nooit op een stoel of op andere plaatsen waar het gemakkelijk kan vallen. Gebruik uitsluitend een geschikt instrumentstandaard of leg het instrument meteen weer in zijn koffer. Laat ook eens van tijd tot tijd de koffer op een kier open staan zodat het instrument goed kan drogen.


5. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de buitenkant. Deze middelen zijn te agressief.


6. Laat het instrument uitsluitend door een gekwalificeerde instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Probeer nooit je instrument zelf te herstellen.


Tweemaandelijks onderhoud

1. Eenmaal per twee maanden moet je het instrument uit elkaar nemen. Draai eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf. Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1 - 2 - 3. Leg alle onderdelen in water, bijvoorbeeld in bad of plastic bak. Het beste kun je hiervoor lauwwarm water gebruiken met een beetje groene zeep of shampoo. Het instrument zo een half uur laten liggen. Geen agressieve reinigingsmiddelen gebruiken! Alle onderdelen met een flexibele wisser (spiraalreiniger) doortrekken en naspoelen met schoon stromend water.

2. Pompen ontdoen van oud vet en opnieuw invetten met speciaal pompenvet. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het.


3. Gebruik voor de triggerpompen dun vet met keyoil (geen ventielolie).


4. Ventielen schoonmaken met een katoenen of flanellen doek en opnieuw oliën met een paar druppels speciale ventielolie. Voor het poetsen van de binnenkant der ventielhuizen, bestaan speciale borsteltjes. Maar je kunt dit ook doen door een doek om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven.


5. Buitenkant van het instrument met een (andere) flanellen doek reinigen en drogen.


6. Alle onderdelen van het instrument moeten gemakkelijk verwijderd en teruggeplaatst kunnen worden. Is dit niet het geval, wend je dan tot de vakman.


7. Als je het instrument voor langere tijd niet gebruikt, is het verstandig de ventielen en stempompen vooraf te reinigen en opnieuw in te vetten en te oliën, zodat er niets kan gaan vastzitten.
Terug naar boven

Nieuws

NieuwsflitsBuienradar

Terug naar boven