Menu

Onderhoud saxofoon


Onderhoud saxofoon

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.


Inhoud

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!

5. Materialenlijst


In elkaar zetten

 Stap 1. Als je de sax uit de koffer haalt, pak hem dan aan de beker op en ondersteun hem met je andere hand. Pak hem niet aan de assen vast om het verbuigen van de assen te voorkomen.


Stap 2. Vet de kurk van de hals (S-bocht) in met kurkvet of (zuurvrije) vaseline. Schuif het mondstuk met lichte draaibewegingen op de hals.


Stap 3. Gebruik het kurkvet om de voet van de S-bocht in te vetten en schuif de S-bocht ook met lichte draaibewegingen op de body. Draai de S-bochtschroef vervolgens lichtjes aan.


Stap 4. Riet opzetten. Maak het riet eerst nat door het een paar minuten in een glas water te zetten. Schuif de rietbinder over het mondstuk. Schuif het rietje onder de rietbinder zodanig dat de randen van de tip gelijk lopen aan de randen en de tip van het mondstuk. Houd het mondstuk tussen duim en wijsvinger, zodat je ook het rietjes aan de zijkanten vastklemt. Schuif dan de rietbinder zo ver mogelijk naar beneden en draai de rietbinder vast. Let er dus op dat het saxofoonrietje niet uit het mondstuk uitsteekt, maar op één lijn met dit laatste ligt.


Uit elkaar halen

 Stap 1. Draai de S-bochtschroef na het spelen los en trek de S-bocht met lichte draaibewegingen uit de body.


Stap 2. Trek het mondstuk met lichte draaibewegingen van de S-bocht.


Stap 3. Verwijder het rietje, spoel het af onder een kraan en droog het af door het voorzichtig langs een katoenen doek te halen, in de richting van de tip. Bewaar je rieten in een rietenhouder of rietenklem. Dat voorkomt beschadigingen en kromtrekken.


Onderhoud

1. Maak, na het spelen, de saxofoon van binnen schoon om het condensvocht te verwijderen. Neem een doortrekwisser (een katoenen, zeemleren of zijden doek aan een touwtje met een gewichtje) en trek hem verschillende keren langzaam door de body. Een padsaver (een soort lange pluizige pluim) die je in het instrument steekt om het vocht van de polsters op te nemen, heeft als nadeel dat haartjes kunnen loslaten die voor lekkage kunnen zorgen, dus die kun je beter niet gebruiken. Bovendien hebben ze vaak een metalen kern die de boring kan beschadigen.


2. Verwijder na het spelen met een doek al het zweet en de vingerafdrukken van de kleppen. Gebruik uitsluitend een zachte doek, bijvoorbeeld een flanellen doek, die pluist niet en neemt vocht op. Ga voorzichtig tewerk om noch de kleppen, noch de body te beschadigen.


3. Spoel het rietje af met schoon water en droog het af aan een katoenen doek of haal het tussen je duim en wijsvinger door, altijd richting tip. Bewaar het rietje in een rietenhouder om te voorkomen dat het kromtrekt of beschadigt. Spoel het mondstuk af en droog het met een (zak)doekje of kleine wisser.


4. Plakkerige polsters kun je meestal zelf eenvoudig verhelpen. Steek een sigarettenvloeitje (rijstvloeitje) tussen polster en toongat en tik de klep voorzichtig met je vingertop een paar keer dicht. Als dit geen resultaat heeft kun je het proberen met een vloeitje met een paar druppels aanstekerbenzine of reinigingsalcohol. Gebruik geen talkpoeder, krijt of papieren zakdoekjes. Voorkom plakkende polsters door geen zoete spullen te drinken of te eten tussen het spelen door.


5. Door de schroeven af en toe te oliën zorg je ervoor dat de mechaniek lekker soepel blijft lopen (alleen met speciale olie en dan zo weinig mogelijk gebruiken). Het best dompel je een naald of speld in het olieflesje en breng je een druppeltje olie (die aan de naald blijven hangen) op de bewegende onderdelen van de mechaniek aan.


Voorzichtig!

1. Druk tijdens de assemblage of het uit elkaar halen nooit op de kleppen om te voorkomen dat het kleppenmechaniek wordt beschadigd.


2. Stel het instrument nooit bloot aan extreme hitte, koude of vochtigheid.


3. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de buitenkant. Restjes kunnen in de scharniertjes, tussen de assen of op de polsters terecht komen. Bovendien zijn deze middelen te agressief. Een verzilverde sax kan je af en toe poetsen met een zilverpoetsdoek.


4. Wrijf nooit met een schurend middel over de polsters, omdat dit de levensduur ervan verkort.


5. Zet de saxofoon op een passende saxstandaard om schade te voorkomen. Leg het instrument niet op een stoel c.q. op plaatsen waar de saxofoon gemakkelijk kan vallen. Berg het instrument na het spelen in zijn koffer of hoes (gigbag) op om krassen en andere schade te voorkomen. De polsters moeten kunnen drogen, dus laat je koffer nog een tijdje op een kier open staan.


6. Laat het instrument uitsluitend door een gekwalificeerde instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Zorg voor een één- of tweejaarlijkse kleine onderhoudsbeurt en een grote beurt (revisie) eens in de 5 tot 10 jaar.

Materialenlijst

olie (niet te dun; mag niet lopen)

vet (zuurvrij voor kurk en bladveren)

flanellen doek om vingerafdrukken weg te poetsen

zachte poetsdoek om het mondstuk en de hals droog te maken en het vocht achter de kleppen op te vangen

vloeitjes of 'powder paper' om plakkende kleppen te behandelen

wisser om het instrument van binnen te drogen

toongatstaafjes (of wattenstaafjes) om de toongaten schoon te maken

klein borsteltje of kwastje om stof en vuil in hoekjes en kiertjes van het mechaniek weg te halen

voor het riet fijn schuurpapier (Norton 350), een mesje met een recht snijvlak en een rietknipper

setje kleine schroevendraaiers.Terug naar boven

Nieuws

Nieuwsflits

Op 26 december 2019 organiseren wij voor de 42e keer het traditionele kerstconcert in de Maaspoort te Venlo.
Dit jaar verlenen het Venloos Mannenkoor de Meulezengers hun medewerking en Mezzosopraan Kikki Vanhautem.

Meer informatie over dit kerstconcert en hoe u kaarten kunt bestellen, kunt u hier vinden.

________________________________________________________________________________________________

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen zoekt nieuwe dirigent

De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia in het Noord-Limburgse Tegelen behoort tot de oudste Limburgse amateur-muziekgezelschappen en heeft in de afgelopen 166 jaar meer dan eens hoge ogen gegooid. Onze vereniging telt momenteel 38 spelende leden, waarvoor naast samen musiceren ook sociale binding een belangrijke kernwaarde is. In verband met pensionering van onze huidige dirigent zijn we per 1 maart 2020 op zoek naar opnieuw:

een inspirerende freelance dirigent (m/v)

Naast gezellig samen musiceren streven we er ook naar om de gespeelde werken zorgvuldig uit te voeren en samen een sfeervolle uitvoering te verzorgen. We willen onderscheidend zijn en uitvoeringen verzorgen die indruk achter laten. Dit is voor onze leden van grote betekenis, daarom willen we dit met onze nieuwe muzikale inspirator verder uitbouwen. We verwachten dat hij/zij ons weet te enthousiasmeren, inspireren en uit te dagen.

In de afgelopen periode hebben we uit een uitgebreid repertoire geput, waarbij naast eigentijdse muziek met name uitdagende klassieke werken zijn uitgevoerd. Samen met onze nieuwe dirigent willen we hieraan een vervolg geven, maar ook nieuwe wegen inslaan.

Van de nieuwe dirigent verwachten we dat hij/zij:

 • In het bezit is van een HaFaBra directie-diploma.

 • Gevoel heeft voor de sociale binding en richtinggevend is in het gezamenlijk musiceren.

 • Een uitgebreide en gevarieerde repertoirekennis heeft die aansluit bij onze ambitie.

 • Op actieve wijze invulling geeft aan het eigentijdse imago van onze vereniging, waarbij ledenwerving een belangrijk aandachtspunt is.

 • Open staat voor samenwerkingsverbanden met andere verenigingen.

  De repetities worden momenteel gehouden op de woensdagavond van 19.30u tot 21.30u in ‘t Zaelke op de Arie¨nsstraat in Tegelen. Voor meer informatie over de lange historie van het orkest verwijzen we naar de website www.harmonie-tegelen.nl.

  Sollicitatiebrieven, voorzien van een heldere toelichting en CV, kunnen uiterlijk 6 december 2019 per e-mail worden gestuurd naar bestuurslid Petra Kuntzelaers, p.kuntzelaers63@gmail.com

  Op zaterdag 14 december vinden de gesprekken met de sollicitatiecommissie plaats. Vervolgens worden drie kandidaten geselecteerd. Proefdirecties vinden plaats op 29 januari, 5 februari en 12 februari 2020. Aan de hand van deze proefdirecties wordt een definitieve keuze gemaakt. De nieuwe dirigent leidt vanaf woensdag 4 maart 2020 de repetities van onze vereniging.


Buienradar

Terug naar boven