Menu

Onderhoud trombone


Onderhoud trombone

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.


Inhoud

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!

5. Tweemaandelijks onderhoud


In elkaar zetten

Stap 1. Haal de coulisse (schuif) voorzichtig uit de koffer, pak de schuif altijd aan binnen- en buitensteun tegelijk vast. Vergrendel de coulisse door het coulisseslotje rechtsom te draaien en leg hem op een effen oppervlak.


Stap 2. Haal nu het bekergedeelte uit de koffer, pak het altijd vast bij de bekersteun. Pak de schuif en houd die met de bocht naar beneden vast. Steek de verbindingstap van de coulisse in de daarvoor bestemde uitsparingen op het instrument. De coulisse moet zich rechts van de beker in een hoek van 90° bevinden.


Stap 3. Draai de wartelmoer met de hand aan om beide delen bij elkaar te houden.


Stap 4. Draai het mondstuk rechtsom in de mondstukhouder.


Stap 5. Leg je linkerduim om de bekersteun en je wijsvinger boven op de mondstukhouder. Haak je andere vingers losjes om de eerste coulissesteun.


Stap 6. Pak met je rechterduim en de twee volgende vingers de tweede coulissesteun.


Stap 7. Laat de trombone geheel op je linkerhand rusten. Ontgrendel de coulisse. Om hem comfortabel te kunnen bewegen moeten pols en vingers van je rechterhand ontspannen zijn. Houd de trombone recht vooruit en horizontaal. Zit als je speelt altijd met een rechte rug, schouders naar achteren en ontspannen, je voeten plat op de grond. Je krijgt een toon door in het mondstuk te 'buzzen': door het midden van je lippen er snel tegenaan te laten trillen. (Breng je lippen tegen elkaar alsof je de 'm' wil zeggen en breng ze aan het trillen met een forse luchtstroom).


Uit elkaar halen

Stap 1. Verwijder speeksel en condensvocht uit de coulisse door de waterklep te openen en tegelijk in de coulisse te blazen.


Stap 2. Verwijder het mondstuk en de coulisse.


Stap 3. Maak coulisse en het bekergedeelte met een zachte, niet pluizende doek schoon, leg ze in de koffer en sluit deze.


Onderhoud

1. Spoel mondstuk eenmaal in de week uit met warm leidingwater en droog het daarna grondig.


2. Instrumenten met een kwartventiel moeten op regelmatige tijdstippen bij de ventielspindel, direct tussen de "vleugel" en de ventielbehuizing, worden gesmeerd. Hiervoor moet je draaiventielolie gebruiken, een iets dikkere olie (rotor oil, rotary oil). Beweeg het ventiel verschillende keren om de olie te verdelen.


3. Smeren van de coulisse: gebruik een zachte doek voor het schoonmaken van de binnenschuif. Voorzie de binnenschuif van een kleine hoeveelheid smeermiddel. Schuif de binnenschuif in de coulisse en beweeg hem een aantal keren heen en weer om de olie te verdelen.


4. Voor ventieltrombones: schroef de bovenste ventielkap voorzichtig los en trek er het ventiel uit. Veeg het ventiel schoon met een niet pluizende doek. Doe drie, vier druppels ventielolie (valve oil) op het buitenoppervlak van het ventiel. Schuif het ventiel weer in de ventielbehuizing met een licht draaiende beweging en controleer of de ventielgeleider goed in de geleidingsgroef zit. Druk het ventiel meerdere keren in om de olie te verdelen.


5. Smeer regelmatig wat stembuisvet op de stembuis.


6. Om de binnenkant van de coulisse schoon te maken moet je hetzij een wisserstaaf voor trombone met een droge doek erom of een flexibele schoonmaakborstel gebruiken. Met een regelmatige schoonmaak en opnieuw insmeren (met trombone slide cream) zorg je ervoor dat je trombone optimaal blijft functioneren.


7. Gebruik een zachte, niet pluizende doek voor het verwijderen van vingerafdrukken en het schoonmaken van de buitenkant. Er zijn ook speciale doekjes te koop voor gelakte of verzilverde instrumenten. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de buitenkant. Deze middelen zijn te agressief.


Voorzichtig

1. Draai de wartelmoer nooit te vast.


2. Druk het mondstuk nooit met geweld op de buis: tijdens het inschuiven moet je er licht aan draaien.


3. De stempompen zijn zeer gevoelig. Bescherm de stempompen tegen schade.


4. Leg het instrument nooit op een stoel of op andere plaatsen waar het gemakkelijk kan vallen. Plaats het instrument altijd op een trombonestandaard om er zeker van te zijn dat het niet beschadigd wordt. Leg je instrument na het spelen in zijn koffer of gigbag. Laat ook eens van tijd tot tijd de koffer op een kier open staan zodat het instrument goed kan drogen.


5. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de buitenkant. Deze middelen zijn te agressief.


6. Laat je instrument uitsluitend door een ervaren instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Probeer reparaties nooit zelf uit te voeren. Eens per twee of drie jaar een grote beurt is meestal voldoende.


Tweemaandelijks onderhoud

1. Eenmaal per twee maanden moet je het instrument uit elkaar nemen. Leg alle onderdelen in water, bijvoorbeeld in bad of plastic bak. Het beste kun je hiervoor lauwwarm water gebruiken met een beetje groene zeep of shampoo. Het instrument zo een half uur laten liggen. Geen agressieve reinigingsmiddelen gebruiken! Alle onderdelen met een flexibele wisser (spiraalreiniger) doortrekken en naspoelen met schoon stromend water.


2. Coulisse ontdoen van oud vet en opnieuw smeren met trombone slide cream


3. Ventielen schoonmaken met een katoenen of flanellen doek en opnieuw oliën met een paar druppels speciale ventielolie.


4. Buitenkant van het instrument met een (andere) flanellen doek reinigen en drogen.


5. Alle onderdelen van het instrument moeten gemakkelijk verwijderd en teruggeplaatst kunnen worden. Is dit niet het geval, wend je dan tot de vakman.


6. Als je het instrument voor langere tijd niet gebruikt, is het verstandig de ventielen en/of coulisse vooraf te reinigen en opnieuw in te oliën en in te vetten, zodat er niets kan gaan vastzitten.


Terug naar boven

Nieuws

NieuwsflitsBuienradar

Terug naar boven