Menu

U bevindt zich hier: vereniging > Harmonie

Harmonie

Historische beschrijving

De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen is in het jaar 1853 opgericht. In de beginjaren was de vereniging een fanfare. Later werd de fanfare door het toevoegen van houtinstrumenten omgezet in een harmonie. In het jaar 1909 werd Hare Majesteit Koningin Wilhelmina verzocht de Harmonie het predicaat Koninklijk te verlenen. Op 22 juli 1909 bracht de burgemeester van Tegelen het heuglijke bericht dat Hare Majesteit het predicaat had verleend. Dit werd door de Tegelse gemeenschap met vreugde ontvangen. In de jaren die volgden nam de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia deel aan talrijke muziekwedstrijden en behaalde vaak successen. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog lag de vereniging nagenoeg stil. Direct na de bevrijding werd de draad weer opgepakt en er volgden deelnames aan concoursen in de jaren 50 en 60 met als hoogtepunt het Nederlands Kampioenschap in 1966. In de roerige jaren 70 was het, zoals in zo vele verengingen, moeilijker om de harmonie op een hoog muzikaal peil te houden maar vanaf 1980 vond er een kentering plaats. De leerlingenopleiding nieuwe stijl kreeg gestalte en het ledenaantal groeide.

Fanfare Sint Cecilia 1889

Korte geschiedenis 1985 – 2016

In 1983 werd de Heer John Bartels als dirigent aangesteld. In samenspraak met deze dirigent en leden werd door het bestuur van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen besloten om deel te nemen aan het bondsconcours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. In 1985 behaalde het orkest een 1e Prijs met promotie. Tevens ontving de vereniging een uitnodiging om deel te nemen aan het Landskampioenschap van de FKM. De deelname in januari 1986 werd bekroond met het Landskampioenschap. Op deze successen volgden in een decennium nog drie succesvolle deelnames aan bondsconcoursen en in 1993 en 1997 werd Cecilia Landskampioen.


Concours 1986

Zoals reeds gemeld begon de vereniging in het begin van de jaren 80, in samenwerking met de Tegelse Muziek School, met een jeugdopleiding voor kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Kenmerkend aan deze opleiding was de lage drempel in muzikaal opzicht maar ook financieel, dit met het doel om kinderen uit alle lagen van de Tegelse gemeenschap kansen te bieden om kennis te maken met de harmoniemuziek maar ook met het verenigingsleven. Tot op de dag van vandaag is deze formule succesvol gebleken; de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia heeft naast een harmonie-orkest, met relatief veel jonge mensen, een bloeiende jeugdharmonie.

Het harmonieorkest en de jeugdharmonie komen wekelijks bij elkaar voor een repetitie. Ondanks verplichtingen van de leden door het werk in een 24-uurs economie, studie en niet te vergeten gezins- en familieverplichtingen zijn deze bijeenkomsten goed bezocht. Dit komt de verenigingsband en onderlinge vriendschap zeer te goede.

Bij diverse traditionele gebeurtenissen in de Tegelse gemeenschap zoals Palmhöltjesoptocht, een aubade op de vroegere Koninginnedag, de intocht van Sint Maarten en Sint Nicolaas geeft de vereniging acte de presence. Ook luistert de harmonie ieder jaar de 1e H.Communieviering op in de St.Martinuskerk te Tegelen. Het muzikale hoogtepunt van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia is het jaarlijkse Kerstconcert op Tweede Kerstdag. Naast solisten uit eigen orkest treden ook zangers of zangeressen of muzikanten van buiten de vereniging voor het voetlicht. Tevens wordt ieder jaar een zangkoor uit de provincie Limburg gevraagd medewerking te verlenen aan dit, voor vele muziekliefhebbers, aantrekkelijke concert.


Kerstconcert 2010 in Theater de Maaspoort Venlo

Ook in het buitenland wil de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia bekendheid geven aan de harmoniemuziek. Een keer per jaar maakt de vereniging een concertreis naar het buitenland. In Duitsland waren er onder andere concerten in Münster, Bad Breisig, Koblenz, Bad-Neuenahr, Cochem, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Aken, Bonn en Wiesbaden. In België werden concerten gegeven in Brugge, Gent, Mechelen, Leuven en Luik. In 2013 concerteerde Cecilia in Luxemburg-Stad en Ettelbrück. Bijzonder was de concertreis naar Karinthië in Oostenrijk in het jubileumjaar 2003 met als een van de hoogtepunten het varend concert op de Weissensee.


Concert op de Weissensee, Oostenrijk 2003

In de Duitse regio die grenst aan het Noord-Limburgse gebied wordt de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia geregeld gevraagd om concerten te geven in verband met culturele activiteiten in deze streek zoals in 2008 in Mönchengladbach bij het groots opgezette Kulturbunt Fest in het Renaissance kasteel in Mönchengladbach-Rheydt. In augustus 2009 luisterde de Harmonie in Nettetal-Lobberich de trouwceremonie op van de Prinz en Prinzessin van Preussen met aansluitend een concert op het Weyer Kastell. In september 2010 verzorgde onze vereniging twee concerten in het kader van de viering van het 1000 jarig bestaan van de Duitse gemeente Anrath.Opluistering H.Mis in  Brugge, België


Ook de jeugdharmonie, bestaande uit leerling-muzikanten en gevorderden, laat geregeld van zich horen. Op interne vieringen van de vereniging maar ook in het voorprogramma van concerten van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia musiceert dit jeugdige orkest. Met deze opstap verwerven jeugdigen de vaardigheid in muziek maken. Tevens worden door het van jongs af aan spelen in een orkest sociale vaardigheden aangeleerd.

Het werven van veelal jonge mensen om ze te scholen tot volwaardige muzikant, het samen muziek maken in orkestverband en daarnaast te werken aan een hechte verenigingsband ziet de Koninklijke Harmonie als haar belangrijkste taken. Met vertrouwen zien de beschermheer, dirigent, bestuur en leden van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia de toekomst tegemoet.

Terug naar boven

Nieuws

NieuwsflitsBuienradar

Terug naar boven