Historie

De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen is in het jaar 1853 opgericht. In de beginjaren was de vereniging een fanfare. Later werd de fanfare door het toevoegen van houtinstrumenten omgezet in een harmonie. In het jaar 1909 werd Hare Majesteit Koningin Wilhelmina verzocht de Harmonie het predicaat Koninklijk te verlenen. Op 22 juli 1909 bracht de burgemeester van Tegelen het heuglijke bericht dat Hare Majesteit het predicaat had verleend. Dit werd door de Tegelse gemeenschap met vreugde ontvangen. In de jaren die volgden nam de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia deel aan talrijke muziekwedstrijden en behaalde vaak successen. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog lag de vereniging nagenoeg stil. Direct na de bevrijding werd de draad weer opgepakt en er volgden deelnames aan concoursen in de jaren 50 en 60 met als hoogtepunt het Nederlands Kampioenschap in 1966. In de roerige jaren 70 was het, zoals in zo vele verengingen, moeilijker om de harmonie op een hoog muzikaal peil te houden maar vanaf 1980 vond er een kentering plaats. De leerlingenopleiding nieuwe stijl kreeg gestalte en het ledenaantal groeide.

Fanfare St. Cecilia / 1889

Korte geschiedenis 1983 – 2019

In 1983 werd de heer John Bartels als dirigent aangesteld. In samenspraak met deze dirigent en leden werd door het bestuur van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen besloten om deel te nemen aan het bondsconcours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. In 1985 behaalde het orkest een 1e Prijs met promotie. Tevens ontving de vereniging een uitnodiging om deel te nemen aan het Landskampioenschap van de FKM. De deelname in januari 1986 werd bekroond met het Landskampioenschap. Op deze successen volgden in een decennium nog drie succesvolle deelnames aan bondsconcoursen en in 1993 en 1997 werd Cecilia Landskampioen.

Bondsconcours – 1986 / Nuth

Zoals reeds gemeld begon de vereniging in het begin van de jaren 80, in samenwerking met de Tegelse Muziek School, met een jeugdopleiding voor kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Kenmerkend aan deze opleiding was de lage drempel in muzikaal opzicht maar ook financieel, dit met het doel om kinderen uit alle lagen van de Tegelse gemeenschap kansen te bieden om kennis te maken met de harmoniemuziek maar ook met het verenigingsleven.

Ook in het buitenland wil de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia bekendheid geven aan de harmoniemuziek. Een keer per jaar maakt de vereniging een concertreis, en gaat dan vaak naar het buitenland. In Duitsland waren er onder andere concerten in Münster, Bad Breisig, Koblenz, Bad-Neuenahr, Cochem, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Aken, Bonn en Wiesbaden. In België werden concerten gegeven in Brugge, Gent, Mechelen, Leuven en Luik. In 2013 concerteerde Cecilia in Luxemburg-Stad en Ettelbrück. Bijzonder was de concertreis naar Karinthië in Oostenrijk in het jubileumjaar 2003 met als een van de hoogtepunten het varend concert op de Weissensee.

Concertreis – 10 t/m 14 juli 2003 / Karinthië, Oostenrijk

In de Duitse regio die grenst aan het Noord-Limburgse gebied wordt de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia geregeld gevraagd om concerten te geven in verband met culturele activiteiten in deze streek zoals in 2008 in Mönchengladbach bij het groots opgezette Kulturbunt Fest in het Renaissance kasteel in Mönchengladbach-Rheydt. In augustus 2009 luisterde de Harmonie in Nettetal-Lobberich de trouwceremonie op van de Prinz en Prinzessin van Preussen met aansluitend een concert op het Weyer Kastell. In september 2010 verzorgde onze vereniging twee concerten in het kader van de viering van het 1000 jarig bestaan van de Duitse gemeente Anrath.

In 2019 kondigde John Bartels aan om na 36 jaar het dirigeren bij onze vereniging achter zich te laten en te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. In 2020 werd Richard Alberts aangesteld als muzikale leider van onze vereniging.

Kerstconcert – 26 december 2019 / De Maaspoort Theater & Events, Venlo